Metaznačky keywords a description

publikováno 07.05.2011 07:00
Metaznačky keywords a description

Jakou roli dnes hrájí dříve tak důležité meta značky keywords a description při optimalizaci webových stránek?

Keywords (meta keywords):

Meta tag keywords obsahuje seznam klíčových slov stránky. To jsou nejdůležitější slova, kterými se stránka zabývá. Přiklad zápisu této meta značky:

<meta name="keywords" content="SEO,optimalizace pro vyhlédavače" />

Ve většině nové literatuře o SEO se píše, že globální vyhledávače (Google, Seznam...) již nějakou dobu zcela ignorují meta keywords a  dokonce, pokud jsou klíčová slova v tomto meta tagu uvedena, jen konkurenci odhalujeme, na jaká klíčová slova jsou webové stránky optimalizovány. To, že Google opravdu meta tag keywords ignoruje naleznete přimo na blogu Googlu v článku google-does-not-use-keywords-meta-tag. Naopak vyhledávače jako Yahoo, Morfeo a Jyxo metaznačku keywords  stále indexují. Takže pokud tuto metaznačku na svém webu nemáte buďte klidní, dnes již nemá žádný velký význam.


Description (meta description):

Metaznačka description služí k popisu  obsahu stránky. Informuje vyhledávací nástroje o čem stránka nebo web vlastně je. Měl by to být smyslplný popis a ne jen prostý výčet klíčových slov jak je mnohdy možné vidět.

<meta name="description" content="Význam metaznaček keywords a description. Kolik znaků se doporučuje pro meta description? Věnuje google pozornost meta keywords? A co seznam.cz, bing.com?" />

Délka textu v description se doporučuje do cca 155 znaku včetně mezer, protože vyhledávače nezobrazují většinou více než právě tento počet znaků. Není nic snažšího než si toto tvrzení ověřit právě ve výsledcích vyhledání - SERP.  Pokud stránka neobsahuje jiný relevantní text, zobrazí vyhledávač ve výsledku hledání právě obsah  meta tagu description. Vyplnění metaznačky description věnujte náležitou pozornost a dbejte na to, aby  vždy měla kvalitní obsah - slova obsažená v tomto meta tagu mívají také pro vyhledávače vyšší váhu.

Pokud není popis stránky  vyplněn, nebo google neuzná, že je dostatečně vypovídají o obsahu stránky, vytvoří si z textu webu nebo stránky svůj vlastní popis (snippets). Proto ještě jednou zdůrazňuji:  dejte si záležet na textu meta description. Raději své potenciální zákazníky informujte sami o obsahu své stránky a nenechte stroj rozhodovat za Vás.

Open Directory Project - ODP

Situace se komplikuje tehdy, pokud je Váš web zapsán v katalogu ODP http://www.dmoz.org . Google může nabídnou k popisu obsahu webové stránky - snippet právě text zápisu do tohoto katalogu. Jestliže z nějakého důvodu nechce, aby se to dělo, vložte na stránku meta tag jenž podporuje googleBot - meta tag robots noodp:

<meta name="googlebot" content="noodp">

nebo obecněji pro všechny boty

<meta name="robots" content="noodp">

Jak zakázat zobrazení snippet

Může se stát, že zobrazovaný sippet neodpovídá již obsahu Vaší stránky nebo ho prostě nechcete zobrazovat, at už dočasně nebo trvale. Pro tuto situaci je k dispozici další meta tag - googlebot nosnippet, použijte takto:

<meta name="googlebot" content="nosnippet">


Video co říká o problematice meta tagů Matt Cutts